Over griptraining horen de meeste mensen niet zoveel. De meeste mensen zijn bezig met het kweken van een borstkas a la Arnold Schwarzenegger, een mooie bicep peak of eigenlijk allesbehalve onderarmen en grip. Onterecht, vinden wij.
Bij griptraining train je de kracht van de samenknijpende beweging van je hand. Dit is erg belangrijk, want deze beweging komt terug bij een heleboel oefeningen. Van powerlifting tot klimmen en van armworstelen tot judo, een enorme range aan atleten is gebaat bij een sterke grip. Maar ook al ben je geen atleet, dan nog is het verstandig om je grip te trainen. Jij wilt tenslotte toch ook gewoon als een baas 3 zakken boodschappen tegelijk uit je auto naar binnen kunnen tillen?
Gripkracht heeft eigenlijk drie dimensies:
1. De ´crush grip´: dit gaat om het samenknijpen van je hand, meestal tegen een soort weerstand. Een moooi voorbeeld zijn onze gouden grippers, maar ook iets simpels als een handdruk.
2. De ´supporting grip´: hierbij gaat het om hoe lang jij een grippende positie kunt vasthouden, bijvoorbeeld een barbell tijdens een set deadlifts.
3. De ´pinch grip´: dit is de kracht die je hebt tussen je vingers en je duim. Eindbaas hiervan is Denis Cyplenkov, die walnoten tussen zijn vingers kan pletten. Check it out!
Â
Â
Â
Het type griptraining wat voor jou het meest toepasselijk is, hangt compleet van jezelf af. Powerlifters zullen bijvoorbeeld meer baat hebben bij supporting grip, terwijl klimmers meer voordeel zullen halen uit pinch grip training. Of train ze gewoon alle drie, dan weet je zeker dat je goed zit!
Naast deze drie vormen is het echter ook van belang om in je achterhoofd te houden dat je spieren ook om balans vragen. Dit betekent dus dat je ook de extensie van je onderarmspieren moet trainen. Deze elastiekjes zijn hier perfect voor.